Dyskusje ogólne - Osjaków
Mój Osjaków
- Czesław
-
Autor
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2010/07/14 12:29 #1
przez Czesław
Czesław stworzył temat: Mój Osjaków
Zgodnie z obietnicą spędziłem wraz z żoną całe 3 dni w Osjakowie.Miałem to szczęście że trafiłem na życzliwych nam ludzi,Pan Artur dzięki któremu nasz wyjazd w ogóle doszedł do skutku,Pani Bogusia u której nocowaliśmy,Pan Tadeusz z U.G. w Osjakowie który odszukał adres mojego urodzenia no i starszy Pan Stanisław z ul. Północnej z doskonałą pamięcią który wskazał mi miejsce gdzie stał dom w którym się urodziłem oraz dom przy ul.Sieradzkiej w którym mieszkali moi rodzice i bracia zresztą stoi on do dziś.Pan ten wskazał mi również gdzie mieszkali moi dziadkowie,naprawdę zrobiły mi się wilgotne oczy.Pozwolę sobie może kilka słów o samym Osjakowie otóż robi wrażenie małego miasteczka i dla mnie takim pozostanie.Co bym zmienił? W okolicy stadionu wybudowałbym deptak z ławkami i widokiem na piękną Wartę,być może mały amfiteatr gdzie odbywałyby się imprezy plenerowe.Zadbajcie więcej o czystość ulic i chodników.nie wiem kto zarządza cmentarzem jest zabytkowym,pięknym a jednocześnie strasznie zaniedbanym miejscem zadumy i refleksji,miejscem spoczynku naszych najbliższych.Są również plusy,piękny kościół,skwery obok kościoła i U.G.stadion,hala sport. zagospodarowane tereny przy trasie przelotowej. Wszystko to robi wrażenie. Myślę że przy następnej wizycie już nie po 50 latach zobaczę dużo,dużo więcej pozytywów. Z podziękowaniem i pozdrowieniami Czesław
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Osjakow
-
- Wylogowany
- Administrator
-
2010/07/20 11:19 #2
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Mój Osjaków
Muszę powiedzieć, że bardzo miło było mi poznać Pana i Żonę. Od ostatniej wizyty (50 lat temu!) sporo się w Osjakowie zmieniło, sam dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy z Pana wspomnień. Dobrze jest też poznać opinię o Osjakowie osoby spoza miejscowości, bo mieszkając tutaj pewnych problemów się nie zauważa.
Mam nadzieję, że sprawdziłem się w roli "przewodnika"
.
Mam nadzieję, że sprawdziłem się w roli "przewodnika"

osjakowianie.pl
- Czesław
-
Autor
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2010/07/20 16:59 #3
przez Czesław
Czesław odpowiedział w temacie: Mój Osjaków
Panie Arturze jesteśmy bardzo to a bardzo zadowoleni z wizyty w Osjakowie.Jeszcze raz dziękujemy że zechciał nam Pan poświęcić aż tyle czasu.Specjalne podziękowania dla Pani Agnieszki.Zgodnie z umową będziemy w umówionym czasie Was oczekiwać .Nie mogę znależć gdzie umieścił Pan pamiątki które Pan kserował. Z serdecznymi pozdrowieniami D.i Czesław
- Osjakow
-
- Wylogowany
- Administrator
-
2010/07/20 17:12 #4
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Mój Osjaków
Przyznam się szczerze, że jeszcze nie zamieściłem. Nazbierało się trochę zdjęć i materiałów do działu historia. Muszę to najpierw jakoś podzielić na podkategorie (może na dokumenty i zdjęcia) i dopiero zamieszczę. Obiecuję, że zrobię to na dniach.
Dziękujemy za zaproszenie i również pozdrawiamy.
Dziękujemy za zaproszenie i również pozdrawiamy.
osjakowianie.pl
- aga
-
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
- alicja1
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2011/08/04 18:06 #6
przez alicja1
alicja1 odpowiedział w temacie: Mój Osjaków
Byłam niedawno w Osjakowie w miejscu z którym wiążą się jak najmilsze wspomnienia mojego dzieciństwa.Co prawda nie ma już domu mojej cioci i wujka ( w tym miejscu jest gimnazjum),ale odwiedziłam inne miejsca.Najbardziej zdziwiona byłam ulicą Targową i długaśnym parkingiem jest to moim zdaniem najdłuższy parking w Europie ,i znakiem nakazu jazdy na cmentarz ,a co do cmentarza to odrestaurowano pomnik młodej dziewczyny ale coś nieudolnie i cmentarz wydaje się zaniedbany.A i nie ma kiosku Ruchu na skwerku na przeciwko knajpy ZAWSZE BYŁ .Pozdrawiam Alicja
Czas generowania strony: 0.084 s.
Menu użytkownika
Forum
- Brak postów do publikacji.
Wyszukiwarka
Kogo gościmy?
Odwiedza nas 38 gości oraz 0 użytkowników.