Dyskusje ogólne - Osjaków
Przystań rzeczna na Warcie w Osjakowie
- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2009/09/25 19:14 - 2010/10/20 09:28 #1
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow stworzył temat: Przystań rzeczna na Warcie w Osjakowie
Ostatnio ruszyły prace związane z zagospodarowaniem turystycznym rzeki Warty w naszym regionie. W tym celu dokonano oficjalnego otwarcia szlaku wodnego Warty, odpowiednio go oznakowano i organizowano dość częste spływy kajakowe. Jednak brakuje dogodnych miejsc wodowania. Przeglądając stronę gminy Burzenin dojrzałem bardzo ciekawą rzecz - projekt przystani rzecznej.
Nad Wartą w Osjakowie również ma powstać przystań rzeczna. Dobrze byłoby, gdyby nie ustępowała funkcjonalnością i atrakcyjnością tej, która powstanie w Burzeninie. A co sądzicie o samym projekcie burzenińskiej przystani? Załączone zdjęcia pochodzą ze strony: www.ugburzenin.home.pl
Nad Wartą w Osjakowie również ma powstać przystań rzeczna. Dobrze byłoby, gdyby nie ustępowała funkcjonalnością i atrakcyjnością tej, która powstanie w Burzeninie. A co sądzicie o samym projekcie burzenińskiej przystani? Załączone zdjęcia pochodzą ze strony: www.ugburzenin.home.pl
osjakowianie.pl
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Q.
-
- Wylogowany
- Starszy osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: -1
- Otrzymane podziękowania: 0
2009/10/06 17:27 #2
przez Q.
Q. odpowiedział w temacie: Przystań rzeczna na Warcie w Osjakowie
Projekt Burzenina jest bardzo dobry, przynajmniej na pierwszy rzut okiem. Niestety nie wyobrażam sobie, żeby coś takiego powstało w Osjakowie. Teren nadrzeczny u nas jest strasznie zaniedbany i odłożony na bok więc jeśli powstanie cokolwiek co będzie się zwało przystanią to nie będzie to nic tak efektownego.
Oczywiście mogę się mylić. Obym się myliła
Oczywiście mogę się mylić. Obym się myliła

- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2009/12/18 09:54 #3
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Przystań rzeczna na Warcie w Osjakowie
między ulicą wieluńską a rzeką jest trochę za mało miejsca. Na pewno za mało, żeby zrobić kanał ze spokojniejszą wodą jak na projekcie wyżej. Jest za to wyspa, a właściwie półwysep i wyschnięta lewa odnóżka rzeki. Może to właśnie ona mogłaby spełniać rolę starorzecza/kanału? Miejsce wodowania można by urządzić w okolicach tej "małej" kładki. Ale najpierw trzeba by było włożyć trochę pracy w udrożnienie rzeki
.

osjakowianie.pl
- Alina
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Chap
-
- Wylogowany
- Starszy osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 0
2010/03/28 12:55 #5
przez Chap
Chap odpowiedział w temacie: Przystań rzeczna na Warcie w Osjakowie
Przystań w burzenine to rzeczywiście dobry projekt. Po pierwsze to takie nic bo tylko uporządkowuje teren wyspy w Burzeninie, ale ma w sobie to coś co mi się najbardziej podoba: prostotę i funkcjonalność. Warto dodać że cała przystań wraz z infrastrukturą nie jest droga. Na budowę, która rozpoczęła się w 2009 i ma zakończyć w tym roku przeznaczono 590 tys. zł a na budowę drogi dojazdowej 150 tys. Czyli całość będzie kosztowała ok 750 ty. Dla porównania to koszt odnowy parków w Osjakowie. Taka inwestycja powinna być realizowana ze środków zewnętrznych. Nie wydaje mi się właściwe wydawanie środków własnych na inwestycje, która nie będzie służyła w pierwszej kolejności na zaspokajanie potrzeb mieszkańców gminy. Ale skoro są środki zewnętrzne na parki to i na przystań miejmy nadzieje że będą.
Co do Osjakowa to wydaje mi się że najlepszą lokalizacja jest miejsce przy ośrodku sportowym. Po pierwsze jest tam wysoki brzeg w porównaniu do okolic wyspy która jest trochę terenem zalewowym.
A po drugie jestem zwolennikiem budowania wielofunkcyjnych miejsc, a nie rozrzucania infrastruktury sportowo-rekreacyjnej daleko od siebie.
Po trzecie nie wydaje mi się, że potrzeba budować aż taki długi kanał rzeczny dla przystani, wystarczy krótki a w pełni funkcjonalny z miejscem chwilowego cumowanie i wypakowania ekwipunku oraz do wyciągania kajaków. I nie ma co się oszukiwać, nie musi być to bardzo duże, tłumów nie będzie, ważne żeby było i zachęcało turystów.
Ponadto przyszły ośrodek sportu może zapewniać dodatkowa infrastrukturę techniczną, np. przechowywanie kajaków, miejsce na parking, łatwy dojazd.
Ponadto w przypadku podjęcia się odnowy parku na wyspie całość można zintegrować ścieżkami żwirowymi(takimi jak na projekcie w Burzeninie).
Co do Osjakowa to wydaje mi się że najlepszą lokalizacja jest miejsce przy ośrodku sportowym. Po pierwsze jest tam wysoki brzeg w porównaniu do okolic wyspy która jest trochę terenem zalewowym.
A po drugie jestem zwolennikiem budowania wielofunkcyjnych miejsc, a nie rozrzucania infrastruktury sportowo-rekreacyjnej daleko od siebie.
Po trzecie nie wydaje mi się, że potrzeba budować aż taki długi kanał rzeczny dla przystani, wystarczy krótki a w pełni funkcjonalny z miejscem chwilowego cumowanie i wypakowania ekwipunku oraz do wyciągania kajaków. I nie ma co się oszukiwać, nie musi być to bardzo duże, tłumów nie będzie, ważne żeby było i zachęcało turystów.
Ponadto przyszły ośrodek sportu może zapewniać dodatkowa infrastrukturę techniczną, np. przechowywanie kajaków, miejsce na parking, łatwy dojazd.
Ponadto w przypadku podjęcia się odnowy parku na wyspie całość można zintegrować ścieżkami żwirowymi(takimi jak na projekcie w Burzeninie).
Czas generowania strony: 0.123 s.
Menu użytkownika
Forum
- Brak postów do publikacji.
Wyszukiwarka
Kogo gościmy?
Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.