Historia - Osjaków
legendy i historie związane z Osjakowem
- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2009/05/14 11:26 #1
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow stworzył temat: legendy i historie związane z Osjakowem
Ostatnio przeglądając forum poświęcone
historii Wielunia
natknąłem się na temat "Żywe kamienie z Osjakowa", w którym to przytoczona została pewna legenda związana z Osjakowem z czasów powstania styczniowego. Poniżej cytuję cały post:
Przyznam szczerze, że sam wcześniej nie słyszałem o żadnych legendach związanych z historią Osjakowa. Cieszę się, że mogłem poznać tę, ale myślę, że to nie jedyna związana z naszą miejscowością. Dlatego proszę o zamieszczanie wszelkich znanych Wam legend i zasłyszanych historii o Osjakowie.
forum "Historia Wielunia"[/url] / Maciek"]W Osjakowie od rynku ku rzece odchodzi ulica Wieluńska. Na rogu ulicy stoi parterowy ceglany dom. Jeszcze parę lat temu wspomniana ulica pokryta była "kocimi łbami". Przynajmniej taka mi utkwiła z czasów, kiedy Osjaków był kurortem dla Wielunia. Przeglądając rodzinne zdjęcia przypomniałem sobie opowieść dziadka, który znał ją z kolei od swojego ojca o tym jak pewnego razu ulicą tą uciekali powstańcy. Kiedy pojawili się za nimi kozacy kocie łby zamieniły się w kolce i uniemożliwiły pościg konnych za Polakami.
Przyznam szczerze, że sam wcześniej nie słyszałem o żadnych legendach związanych z historią Osjakowa. Cieszę się, że mogłem poznać tę, ale myślę, że to nie jedyna związana z naszą miejscowością. Dlatego proszę o zamieszczanie wszelkich znanych Wam legend i zasłyszanych historii o Osjakowie.
osjakowianie.pl
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- ania78
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
- aga
-
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2010/05/28 20:04 #4
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: legendy i historie związane z Osjakowem
Pewnie kiedyś krążyło więcej takich historii. Niestety starsi ludzie, których pytałem o różne opowieści i legendy związane z Osjakowem, nie przypominają sobie żadnych innych.
osjakowianie.pl
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
Czas generowania strony: 0.052 s.
Menu użytkownika
Forum
- Brak postów do publikacji.
Wyszukiwarka
Kogo gościmy?
Odwiedza nas 239 gości oraz 0 użytkowników.